Ubikubi Young Designers Award

A doua generație de premii pentru tinerii designeri români!

Cea de-a doua edție a concursului de design de obiect lansat de brandul Ubikubi, demers inspirat de UniCredit Bank, și-a desemnat câștigătorii!

Așa cum au spus organizatorii, alegerea proiectelor câștigătoare a fost mai dificilă anul acesta – dovadă fiind și timpul mai îndelungat de dezbatere în faza finală. Juriul spune că această ediție a fost una cu lucrări mai pragmatice, mai aplecate spre soluții realizabile, la îndemână, care au integrat mai bine partea estetică cu partea tehnică. Deși ar fi dorit să premieze mai multe lucrări, organizatorii vor încerca să prototipeze mai multe propuneri, după ce vor purta discuții cu câțiva dintre concurenți. Iată și proiectele câștigătoare:

Locul I – BI.PE.DO. – paravan fonoabsorbant – Ana Porim, Iarina Tavă

Panourile fonoabasorbante, ca separatoare de spații, sunt niște elemente din ce în ce mai mult folosite atât în spațiile rezidențiale, cât și pentru spațiile de birouri și cele publice. Juriul a apreciat versatilitatea familiei de panouri propuse – considerându-l un obiect care s-ar integra foarte bine în colecția Ubikubi, contemporaneitatea soluției și multiplele funcțiuni propuse.

BI este un panou fonoabsorbant cu rol de cuier, cu două agățători din lemn, PE  – un panou fonoabsorbant accesoriu birou, cu 7 elastice pentru fixarea notițelor, fotografiilor sau a micilor obiecte iar DO – un panou fonoabsorbant pentru locul de citit, cu un buzunar pentru cărți și reviste.

 

Locul II – STRAT – Taburet – Alexandra Comanici, Oana Dorus


Juriul a apreciat proiectul pentru că abordează o tematică extrem de actuală: upcycling-ul și reciclarea. În industria modei, rapiditatea de producție – necorelată cu o reciclare la fel de rapidă – face din acest domeniu unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei. Propunerile care încearcă să rezolve această mare probemă trebuie încurajate. Conceptul taburetului este simplu și vizează folosirea deșeurilor textile, dar într-o formă diferită – folosind un procedeu de stratificare și compresiea materialelor textile. Soluția de față a fost considerată un experiment pe care juriul a dorit să-l susțină prin acordarea premiului II și, implicit, prin susținerea financiară a prototipării. Pentru a avea potențial de a fi implementat ca produs de serie, juriul sugerează folosirea altei soluții tehnice, mai apropiată de producția clasică, cu spumă și material textil pentru acoperire. Ca inspirație pentru învelitoarea din textil, una din sugestiile juriului a fost de a se folosi tehnica împletitului din preșurile tradiționale care se realizează prin folosirea resturilor textile.

 

Locul III – CIREȘ – Opritor de ușă – Ștefan Alexandru Niță


Cireș este un opritor de ușă pe ambele părți – această formă nu permite curentului creat să miște ușa. Greutățile sunt cauciucate. Opritorul se potrivește cu o varietate mai mare de uși, deoarece se poate adapta diferitelor grosimi. Soluția a impresionat juriul prin simplitate, jovialitate și costul mic de execuție. Se sugerează o abordare mai subtilă vizual prin încercarea mai multor materiale cu finisaj natural pentru realizarea formelor derivate din sferă.

 Premiul special – 4/1- Set de accesorii vin – Magda Traciu


Se acordă premiul special pentru modul în care proiectul integrează într-un singur produs desfăcătorul, picurătorul și cele două dopuri pentru vin alb și roșu. Pentru a le avea la îndemână, elementele se grupează într-o formă compactă, devenind astfel un element decorativ. Materialele folosite la confectionarea setului sunt bronzul și pluta. Alegerea fontei ca material principal a fost bazată pe legătura dintre aceasta și industria viticolă. Pluta adaugă setului căldură și naturalețe.

Ubikubi Young Designers Award este deschis tinerilor designeri, arhitecți sau pasionaților de design cu competențe specifice, care își doresc să contribuie la dezvoltarea scenei de design din România.

Conceput ca o rampă de lansare, UYDA poate constitui o experință benefică pentru orice tânăr designer, deoarece participarea în cadrul competiției îl va pune față în față cu întregul proces de producție – de la schiță la produsul finit.  În plus, evaluarea proiectului de către specialiști din domeniu și feedback-ul primit îl vor ajuta să aibă o perspectivă mai amplă asupra nivelului actual al pieței de design de produs din România. Ca o noutate pentru ediția din acest an: în urma solicitărilor primite din partea viitorilor concurenți, înscrierea în competiție a fost deschisă acum și participanților din Republica Moldova.

Proiectele participante au fost înscrise în competiție între 19 octombrie 2017 și 26 ianuarie 2018. Participanții au putut trimite proiecte din zona home & deco care se încadrează în categoriile corpuri de iluminat și accesorii pentru casa si bucătărie. Etapa de jurizare s-a încheiat pe 12 februarie, odată cu anunțarea câștigătorilor. Proiectele premiate vor trece apoi prin etapa de dezvoltare și prototipare, până în luna mai, urmând ca decernarea premiilor și expoziția cu produsele premiate să fie organizată în cadrul Romanian Design Week 2018. Ulterior, acestea vor fi incluse în colecția brandului și vor fi comercializate pe plan local și internațional.

Galeria foto cu toate proiectele participante în competiție poate fi găsită aici!

https://www.facebook.com/pg/UbikubiYoungDesignersAward/photos/?tab=album&album_id=535550393510387

„Prin acest concurs urmărim să ne implicăm direct în creșterea designului românesc. Ne dorim ca UYDA să devină reperul principal pe zona de competiții de design din România.”- Dragoș Motica, Creative Director Ubikubi.