Aura Săvulescu – o arhitectă care pune accentul pe echilibru

Al doilea interlocutor din serie este Aura Săvulescu, o arhitectă extrem de talentată, absolventă a Institutului de Arhitectură “ION MINCU” din Bucureşti în 2000. 

Aura este autor şi co-autor a peste 20 de proiecte realizate, printre care clădiri de birouri, comerţ şi locuinţe unifamiliale şi de asemenea autor a aproximativ 20 de proiecte de amenajări interioare realizate. Membru al ORDINULUI ARHITECŢILOR (OAR).

Hai să începem încercând să explicăm când lucrăm cu un architect și ce înseamnă, în cuvinte simple, să lucrezi arhitect?

Arhitectul apare în momentul în care ai un proiect – vrei să îți amenajezi casa sau să construiești o casă. Atunci când ai niște idei și nu știi cum să le pui în practică, cauți un ajutor specializat. Acesta este momentul când apare legătura cu arhitectul.

Apoi un element cheie pentru succesul colaborării este chimia dintre client și arhitect. Este foarte important ca arhitectul pe care îl găsești să știe să îți redea ideea, astfel încât spațiul creat să te reprezinte pe tine, client, și să te ajute să te simți bine, să te facă fericit. Exista si situații în care nu există o bună comunicare între client și arhitect, scopul clientilor nostri fiind acela de a-si crea un spatiu pe masura stilului lor de viata, uneori diferit de perspectiva unui arhitect. Pentru că, repet ce ziceam mai devreme, e foarte important ca spațiul să te ajute să te simți bine, nu să îți creeze un disconfort. Dacă vorbim de spațiul unei locuințe, poate să fie foarte frumos, foarte bine structurat arhitectural, dar să nu te reprezinte pe tine ca individ.

Noi, ca arhitecți, discutăm foarte mult cu clienții, pentru că vrem să pătrundem în lumea lor, să înțelegem exact cum își desfășoară activitățile acasă sau la birou, depinde de zona unde trebuie să realizezi un proiect. E o legătură care se face treptat.

În afară de chimia care trebuie să existe și care este un element mai degrabă subiectiv, care sunt criteriile obiective după care îți alegi un arhitect?

În primul rând cauți să vezi ce a mai lucrat arhitectul respectiv. Cauți pe internet, pentru că majoritatea au un site unde își postează lucrările. Este prima sortare care se face. Apoi discuția cu arhitectul este foarte importantă –  daca tema este abordata la un nivel profesional, cu multe cunostinte tehnice si practice in domeniu, cunostinte de management si o perspectiva vizonara, reusita este ca si sigura.

Ajungi în faza în care lucrezi cu un client și ai două elemente cheie, cred, pentru orice proiect: bugetul și lista cu ce dorește clientul. Cum creezi echilibrul între cele două?

Evident că întotdeauna trebuie să faci o legătură între buget și temă, dar există diferențe între proiecte – depinde de amploarea proiectului. Dacă ai un proiect mic, să zicem o amenajare mica, lucrurile oarecum se pot simplifica, pentru că ai o estimare pe suprafață și știi cam cât ar costa investiția. Dacă ai un proiect mare, cum ar fi  o consolidare sau construcția unui complex, vei avea nevoie de studii de fezabilitate, de informații  de la mai mulți specialiști. Aici nu este vorba numai de o estimare, pentru că bugetul final depinde de foarte mulți factori: de tema dată de client, de nivelul de dotare etc. Acest studiu de fezabilitate ne apropie de costurile reale si ne ajuta sa eliminam riscurile financiare.

Din experiența ta, cât de realistă este viziunea clientului despre nevoia de a aloca un buget pentru a avea tot ceea ce își dorește?

Uneori este realistă, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, există estimări. În momentul în care apare o idee, te poti baza pe istoric de lucrări similare. O amenjare pleacă de undeva de la 300 euro/ mp – poate să ajungă mult mai sus, depinde de nivelul de dotare pe care și-l dorește fiecare. Deci există o bază, există un istoric – s-au mai făcut lucrări de genul ăsta, valoarea lor este acolo. E greu să crezi că poți să faci o construcție sau o amenajare cu un buget care până în momentul ăsta a fost estimat mult mai sus. Un arhitect poate sa estimeze pretul unei lucrari cu o  marja de cateva procente. In momentul în care acesta se apropie foarte mult cu detalierea proiectului de ce își dorește clientul diferențele la implementare vor fi minime.

Care ar fi recomandările tale pentru un client care își construiește, respectiv amenajează o casă?

Dacă vorbim de construcții, aș spune așa: casa, construcția trebuie să fie foarte bine realizată, cu materialele cele mai bune. Este esențial să ai materiale foarte bune la hidroizolare, la termoizolare. Abia apoi aș intra în interior. Casa trebuie să fie bine și corect făcută, să reziste și, dacă nu ești atent la detalii, dacă nu execuți proiectul întocmai, poți să ai surprize neplăcute și atunci nu mai contează celelalte.

La amenajare, din punctul meu de vedere cele mai importante sunt finisajele. Finisaje înseamnă pardoseli, pereți, tâmplărie, exterioară, interioară, corpuri de iluminat. Casa trebuie să fie frumoasă și fără mobilier, deci trebuie să arate foarte bine cu finisaje de bună calitate. Apoi urmează mobilierul și doar la final accesoriile.

Vedem de multe ori case foarte mari, proiecte de mari dimensiuni. Cum decurge discuția dintre arhitect și clientul pe tema dimensiunilor unui proiect?

Mulți clienți vin la noi și se gândesc întradevăr la dimensiuni. Fie fac o paralelă între spațiul în care locuiesc și ce vor pe viitor, fie au un model în minte, fie sunt obișnuiți cu un anumit tip de spațiu. Depinde și de cultură, depinde de foarte multe aspecte.

Pentru mine e foarte important să fac o imagine 3D astfel încât clientul să înțeleagă spațiul în care va locui. Mulți se gândesc, de exemplu, că o casă mare le va da senzația de spațiu larg și atunci multe case sunt gândite prost în sensul că au spații nefuncționale care ocupă foarte mult și se pierde foarte multa suprafata utila. Sau sunt proiecte care nu au mobilierul inclus în concept și, atunci când începi să îl echipezi, îți dai seama că este foarte complicat. Un arhitect trebuie să se gândească din start la toate detaliile temei de proiectare.

Care ar fi elementele cheie la care nu trebuie să te zgârcești la o amenajare?

În primul rând trebuie să găsești un echilibru între buget și ce vrei să faci în spațiul respectiv și după aceea începi să selecționezi. Spre exemplu: in zona de bucătărie, este foarte important blatul de lucru. Blatul de lucru trebuie să fie dintr-un material foarte rezistent la impact, la pete, la zgârieturi. Aici aș merge pe varianta unui finisaj foarte rezistent cum ar fi cuarțul. Dacă sunt condiționată de buget, aș ține la zona de blat, pentru că el, prin valoarea lui estetică, ridică foarte mult valoarea unei amenajări. Iar apoi pot să aleg un finisaj la uși poate mai ieftin, nu neapărat lemn, dar care arată foarte bine. Dincolo de valoarea estetică, un blat de cuarț are foarte multe calități.

În zona de zi este foarte importantă canapeaua, zona unde ma relaxez, ma simt bine, petrec niste zile placute cand vin acasa.  De aceea, canapeaua trebuie să fie foarte bună calitativ. De altfel, foarte mulți clienți spun din start cum isi doresc aceasta zona.

La baie sunt importante finisajele, dar pentru mine este foarte important ca baia să fie caldă, inclusiv cu încălzire în pardoseală. Sa confere senzația de răsfăț.

Deci, practic, ai niște piese statement, de la care nu faci rabat.

Exact. În concluzie, pentru o simpla amenajare, la bucătărie e blatul, la zona de zi este canapeaua, iar la baie încălzirea în pardoseală și o senzație generală de căldură și răsfăț.

Există niște preferințe ale clienților care vor proiecte de amenajări în materie de stil, de finisaje preferate?

Eu personal am simțit un stil anul acesta – stilul mediteranean. Majoritatea clienților care au venit pentru amenajări interioare au venit pe zona asta. Nu știu cât va dura această tendință. Referitor la materiale, întradevăr există o tendință spre zona de finisaje (gresie, faianță) care imită foarte bine finisajele naturale (piatra, lemnul), dar nu necesită foartă multă mentenanță. Există această tendință tocmai din dorința de a nu interveni foarte mult – o piatră trebuie întreținută, lemnul trebuie întreținut. Există finisaje de foarte bună calitate care imită perfect aceste produse naturale. Zona asta de finisaje este foarte bună și pentru spațiile comerciale, pentru spațiile publice.

Ca percepție generală, aș spune că tendințele de afară au intrat și la noi, am preluat foarte mult, ne-am aliniat. Foarte mulți clienți se informează, se interesează, caută și vin cu o listă și spun ”așa mi-aș dori”.

Dacă ar fi să alegi, care e tipul de proiect de care te simți tu, ca structură, cel mai aproape? Design interior, proiectare de case, amenajări de magazine sau birouri?

În ultimul timp am simțit că m-am apropiat foarte tare de zona asta business, de magazine, de birouri, am și lucrat destul de mult pe zona asta și pot să spun că îmi plac foarte mult proiectele de acest fel.

Ce e foarte important pentru o amenajare de birou?

Pentru amenajări de business, cum ar fi un sediu, e foarte important mobilierul, din punctul meu de vedere. Cei care lucrează în spațiul acela trebuie să se simtă foarte bine, prin urmare ai nevoie de scaune ergonomice, de mobilier foarte atractiv, de o atmosferă foarte caldă. Pardoselile și lumina iarăși sunt importante.

Ne-am propus să publicăm pe parcursul anului 2018 o serie de interviuri cu arhitecți, interviuri prin care să oferim informație practică despre ce înseamnă colaborarea cu un arhitect, de ce este important și util să lucrăm cu un arhitect, despre elemente la care trebuie atenție la construcția unei case sau la amenajarea unui apartament, la amenajarea unui birou, a unui magazin, a unui hotel sau a unei restaurant.

Posted on Format NotăCategories Blog